Terug naar blog

Zo herken je een magnesiumtekort

Magnesium: het is misschien niet de ster van de show als het gaat om vitamines en mineralen, maar wél net zo belangrijk. Een magnesiumtekort kan namelijk leiden tot een reeks symptomen waar je niet op zit te wachten. In deze blog leer je hoe je een magnesiumtekort herkent en wat je kunt doen om het te voorkomen.

Snel de informatie vinden die je zoekt? Ga naar:

Wat is magnesium?

Magnesium is een essentieel mineraal dat talloze functies in het lichaam vervult. Het draagt bij aan het metabolisme, de botgezondheid, en ondersteunt een normale zenuw- en spierfunctie. Bovendien speelt magnesium een rol in de overdracht van zenuwimpulsen en draagt het bij aan de regulatie van bloedsuikerspiegels. Magnesium wordt vaak over het hoofd gezien in vergelijking met andere mineralen zoals calcium en ijzer, maar het is net zo cruciaal voor onze gezondheid en welzijn.

Het belang van magnesium voor sporters

Voor sporters en actieve personen is magnesium extra belangrijk, omdat dit mineraal betrokken is bij het energiemetabolisme en de spierfunctie. Zonder voldoende magnesium kunnen sportprestaties afnemen en het duurt het langer voor je na een training herstelt bent. Ten alle tijden is het belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen, maar dus helemaal als je (vaak) sport!

Magnesiumtekort: wat zijn de symptomen?

Het herkennen van magnesiumtekort symptomen kan lastig zijn, omdat ze vaak subtiel en geleidelijk optreden. Ook laat een magnesiumtekort zich vaak pas in de late stadia zien, aangezien je lichaam magnesium uit de botten en interne organen haalt om te compenseren voor het tekort.

Algemene magnesiumtekort symptomen

Dit zijn enkele van de meest voorkomende symptomen:

  • Vermoeidheid en zwakte. Dit zijn vaak de eerste tekenen van een magnesiumtekort. Het lichaam heeft magnesium nodig voor energieproductie, en een tekort kan leiden tot vermoeidheid en zwakte.
  • Verlies van eetlust. Een lage magnesiuminname kan het gevoel van honger beïnvloeden, wat kan leiden tot een verminderde eetlust.
  • Misselijkheid en overgeven. Een ernstig tekort aan magnesium kan gastro-intestinale problemen veroorzaken, waaronder misselijkheid en overgeven.
  • Tintelingen en gevoelloosheid. Magnesium speelt een rol in de zenuwfunctie, en een tekort kan leiden tot abnormale sensaties, zoals tintelingen en gevoelloosheid.
  • Spierkrampen. Magnesium helpt bij de regulatie van spier- en zenuwfuncties, en een tekort kan resulteren in onvrijwillige spiercontracties en krampen.

Een langdurig magnesiumtekort kan daarnaast leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals osteoporose, hartziekten, hoge bloeddruk, diabetes en zelfs neurologische aandoeningen, zoals veranderingen in persoonlijkheid en depressie.

Let op: moeheid, spierkrampen en tintelingen kunnen ook voorkomen bij een vitamine B12-tekort. Hier lees je meer over dit tekort.

Symptomen magnesiumtekort bij vrouwen

Bij vrouwen kunnen specifieke symptomen wijzen op een magnesiumtekort, zoals menstruele krampen, stemmingswisselingen en verhoogde angst tijdens de menstruatie. Bovendien kan een magnesiumtekort het premenstrueel syndroom (PMS) verergeren.

Hoe voorkom je een magnesiumtekort?

Een magnesiumtekort kan ontstaan door te weinig inname via de voeding, maar ook door het gebruik van bepaalde medicijnen, chronische darmziekten of alcoholmisbruik.

Om een magnesiumtekort te voorkomen is het daarom noodzakelijk dat je genoeg magnesiumrijke voedingsmiddelen binnenkrijgt. Ook kan het nuttig zijn om je consumptie van koffie, zout en alcohol te beperken, omdat deze de uitscheiding van magnesium kunnen verhogen. Wanneer je minder magnesiumrijke producten eet, raden wij aan een supplement te nemen.

De volgende producten zijn rijk aan magnesium:

  • Groene bladgroenten: Spinazie, boerenkool en andere groene bladgroenten zitten vol magnesium. Ze zijn ook rijk aan veel andere vitamines en mineralen, waardoor ze een gezonde keuze zijn voor elke maaltijd.
  • Noten en zaden: Vooral amandelen, cashewnoten, pinda's, en chiazaad, lijnzaad en pompoenzaden zijn goede bronnen van magnesium. Noten en zaden zijn ook rijk aan gezonde vetten en vezels. Ontdek hier wat de 9 gezondste noten zijn.
  • Bonen en linzen: De meeste bonen en linzen, waaronder zwarte bonen, kikkererwten en linzen, zijn hoge bronnen van magnesium. Ze zijn ook een uitstekende bron van plantaardige eiwitten.
  • Volkoren granen: Volkoren producten, zoals bruine rijst, volkorenbrood en haver, bevatten aanzienlijk meer magnesium dan hun geraffineerde tegenhangers.
  • Avocado: Deze romige vrucht is niet alleen rijk aan gezonde vetten, maar ook aan magnesium. Hier lees je de 6 grootste gezondheidsvoordelen van avocado.
  • Bananen: Hoewel ze bekend staan om hun kaliumgehalte, zijn bananen ook een goede bron van magnesium.
  • Pure chocolade: Pure chocolade, vooral die met 70-85% cacao, bevat aanzienlijk veel magnesium. Let wel op de hoeveelheid suiker in chocolade, want te veel suiker kan andere gezondheidsproblemen veroorzaken.
  • Vette vis: Zalm, makreel en heilbot zijn enkele van de vissen die, naast veel gezonde vetten ook aanzienlijk veel magnesium bevatten.

Maaltijden met alle vitaminen en mineralen

Wil je er zeker van zijn dat jouw dieet genoeg vitaminen en mineralen bevat? Dan kan je altijd kiezen voor de maaltijdboxen van The Healthy Chef. Onze voeding zit niet alleen boordevol gezonde voedingsstoffen, maar we passen de maaltijdboxen helemaal aan op wat je nodig hebt. Wij horen graag wat je zoekt, dan helpen we je verder! Voor vragen neem je gemakkelijk contact met ons op.