Terug naar blog

Dit is het gezondste eten: 15 producten op een rij

Wat is is het aller gezondste eten? Met ontelbare voedselkeuzes en tegenstrijdige voedingsadviezen kan het moeilijk zijn om te weten wat nou écht gezond is. Daarom delen wij deze handige lijst met 15 x het gezondste eten. Al deze producten doen stuk voor stuk wat goed voor je lichaam en geest. Skip ze dus niet!

Wat bedoelen we met ‘gezondste eten’?

Het ‘gezondste eten’ klinkt misschien wat hoogdravend. Wat bedoelen we met ‘gezondst’? Er zijn natuurlijk legio gezonde producten, maar wanneer we het hebben over 'gezondste eten', bedoelen we voedsel dat onbewerkt is, rijk aan essentiële voedingsstoffen en met een evenwichtige hoeveelheid calorieën. Ze zijn dus nét iets gezonder dan anderen.

Top 15 gezondste eten

Het zal je niet verbazen dat een groot deel van de producten uit deze lijst uit groenten bestaat. Maar zelfs binnen de groenten is het baas boven baas. Groene (blad)groenten zijn nou eenmaal nóg gezonder. Ook voedingsmiddelen met veel gezonden vetten ontbreken hier niet. Want, gezonde vetten zijn essentieel! Daarnaast hebben we de gezondste granen, noten en zaden voor je geselecteerd.

1. Boerenkool

Boerenkool wordt niet voor niets de 'koningin van de groene groenten' genoemd. Met een indrukwekkend gehalte aan vitamines A, K, C, en diverse B-vitamines, is boerenkool ongelooflijk voedzaam. Bovendien bevat het belangrijke mineralen zoals calcium en kalium, en is het rijk aan antioxidanten die celbeschadiging voorkomen. Het toevoegen van boerenkool aan je salades of smoothies is een uitstekende manier om aan je dagelijkse vitaminen te komen.

2. Spinazie

Groen = gezond, dat wisten we al. Dus ook spinazie mag niet aan deze lijst ontbreken. Naast dat het boordevol vitamines A, C, K en verschillende B-vitamines zit, bevat spinazie ook mineralen zoals ijzer en calcium. Daarnaast is het laag in calorieën, waardoor het een uitstekende keuze is als je op je gewicht wilt letten. Spinazie is zeer veelzijdig en kan rauw, gestoomd, gebakken of geblancheerd worden gegeten.

3. Blauwe bessen

Klein formaat, enorme voedingswaarde. De blauwe bes zit vol met antioxidanten die het lichaam helpen beschermen tegen schade door vrije radicalen. Daarnaast bevatten ze vitamine C en vezels, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en een sterk immuunsysteem. Met hun zoete, sappige smaak zijn blauwe bessen een heerlijke toevoeging aan je ontbijtgranen, smoothies, of als snack tussendoor.

4. Broccoli

Broccoli is een superster onder de groenten en mag daarom niet ontbreken in de lijst met gezondste eten. Het is rijk aan vitamines C, K en vezels, en bevat ook een aanzienlijke hoeveelheid eiwit voor een groente. Bovendien bevat broccoli antioxidanten en bioactieve stoffen die bijdragen aan de preventie van chronische ziekten. Heerlijk gestoomd, geroerbakt, of zelfs rauw in salades.

5. Knoflook

Knoflook staat al eeuwenlang bekend om zijn krachtige gezondheidseffecten. Het is rijk aan vitamine C, B6 en mangaan, en bevat ook allicine, een bioactieve stof met sterke medicinale eigenschappen. Knoflook kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte, waardoor het een belangrijke bijdrage levert aan hartgezondheid.

6. Avocado

In tegenstelling tot de meeste vruchten, die hoog zijn in koolhydraten, is de avocado rijk aan gezonde vetten, vezels, vitamine K, E en C. Deze voedingsstoffen dragen bij aan de gezondheid van de huid en het algehele welzijn. Daarnaast zijn avocado's rijk aan vezels die helpen bij gewichtsbeheersing en bloedsuikerregulatie. De avocado heeft nog veel meer gezondheidsvoordelen. Benieuwd? Lees dan onze blog over avocado.

7. Amandelen

De amandel. Niet voor niets staat hij op plek één in ons artikel over top 9 gezondste noten. Amandelen bevatten veel vezels, eiwitten en gezonde vetten, evenals vitamine E, mangaan en magnesium. Ze zijn een uitstekende bron van antioxidanten en hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Ook kunnen ze bijdragen aan hartgezondheid en helpen bij gewichtsbeheersing.

8. Quinoa

Quinoa is uniek onder granen omdat het een volledig plantaardig eiwit is, wat betekent dat het alle negen essentiële aminozuren bevat (Lees hier meer over het belang van eiwitten). Bovendien is het rijk aan vezels, vitamines en mineralen, waaronder ijzer, magnesium en koper. Het heeft een heerlijke nootachtige smaak en is een geweldige vervanger voor rijst of pasta.

9. Zoete aardappelen

Deze wortelgroente is een uitstekende bron van vitamine A, wat bijdraagt aan de gezondheid van de ogen en het immuunsysteem. Ze zijn ook rijk aan vezels, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en een vol gevoel geeft. Met hun zoete smaak zijn ze een heerlijke en voedzame aanvulling op elke maaltijd.

10. Chiazaad

Heb je het over het gezondste eten, dan mag je ook chiazaad niet overslaan. Deze zaden zijn een geweldige bron van vezels, eiwitten, omega-3-vetzuren en verschillende mineralen. Ze kunnen bijdragen aan de gezondheid van het hart, helpen bij gewichtsbeheersing en ondersteunen de gezondheid van botten en tanden. Bovendien zijn ze zeer veelzijdig en kunnen ze gemakkelijk worden toegevoegd aan smoothies, ontbijtgranen of yoghurt.

11. Lijnzaad

Ook lijnzaad is een kleine krachtpatser. Dit zaad is zeer rijk aan vezels en is een belangrijke plantaardige bron van omega-3-vetten. Hierdoor dragen ze bij aan hartgezondheid, spijsvertering en een gezond bloedsuikerniveau. Daarnaast bevatten ze lignanen, die krachtige antioxidatieve en oestrogeen-eigenschappen hebben.

12. Kikkererwten

Kikkererwten, ook bekend als garbanzo bonen, zijn voedzame peulvruchten met veel vezels en ijzer. Ook zijn ze een goede bron van plantaardige eiwitten. Handig dus voor vegetariërs en veganisten. Kikkererwten kunnen bijdragen aan een goede hartgezondheid en bloedsuikerspiegel. Je maakt er heerlijke salades en soepen mee. En, niet te vergeten: hummus!

13. Olijfolie

Olijfolie, vooral extra vierge, is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten die gezond zijn voor je hart. Het bevat ook antioxidanten die cellen beschermen tegen schade en heeft krachtige ontstekingsremmende effecten.

14. Wilde zalm

Wilde zalm is een geweldige bron van omega-3-vetzuren en hoogwaardige eiwitten. Het eten van zalm kan bijdragen aan de gezondheid van het hart en het onderhoud van spieren en weefsels. Ben je vegetariër of veganist? Dan kunnen algenolie supplementen een goed alternatief zijn om voldoende omega-3-vetzuren binnen te krijgen.

15. Havermout

Havermout is een voedzaam en vullend graan dat rijk is aan vezels, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en een vol gevoel geeft. Daarnaast kan havermout bijdragen aan de gezondheid van het hart door het cholesterolgehalte te verlagen. Het is een uitstekende keuze voor een gezond en verzadigend ontbijt.

Gevarieerd eten

Ja, bovenstaande producten zijn super gezond, maar staar je niet blind op deze lijst. Gevarieerd eten is minstens zo belangrijk! Variëteit zorgt er namelijk voor dat je alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Zorg dus niet alleen voor een focus op het gezondste eten, maar ook voor een variatie van andere voedingsmiddelen.

Gezond én gevarieerd eten?

Wil je gezond én gevarieerd eten? Dan kan je altijd kiezen voor de maaltijdboxen van The Healthy Chef. Onze voeding bevat niet alleen voldoende variëteit met de gezondste ingrediënten, maar we passen de maaltijdboxen helemaal aan op wat je nodig hebt. Wij horen graag wat je zoekt, dan helpen we je verder! Voor vragen neem je gemakkelijk contact met ons op.